Werkwijze & Visie

3Het idee om (deels) thuis te werken met kinderen, is pas recent aan mijn gedachten ontsproten. Door de wijzigingen in onderwijsland (Wet op Passend onderwijs, Inclusie, het M-decreet), ontmoet ik steeds meer kinderen die behoefte hebben aan een individuele benadering, een aanpak op maat. Kinderen die nood hebben aan een eigen leerlijn, aan het leren volgens hun eigen tempo en vanuit hun eigen kunnen. Aansluiten bij hetgeen het kind WEL kan, is daarom voor mij een erg belangrijk uitgangspunt.

Het gaat er niet om dat je binnen de lijntjes kleurt, het gaat er om dat je je eigen tekening maakt (Gunster, 2010).

for-a-fair-selection-everybody-has-to-take-the-same-exam-please-climb-that-tree

Ieder kind is uniek en leert op zijn eigen manier. Ik ervaar het als een uitdaging te ontdekken en te onderzoeken waarmee het kind het meest gebaat is. Daarbij is de sociaal-emotionele ontwikkeling een belangrijk uitgangspunt. Als een kind weer gelooft in zijn eigen kunnen, meer zelfvertrouwen krijgt en meer leerplezier beleeft, dan is het komen tot leren een veel natuurlijker proces.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk zoveel mogelijk aan te sluiten bij de school waar de leerling onderwijs volgt. Dit betekent dat ik (na toestemming van de ouders) contact zoek met de school om zicht te krijgen op de methoden en aangeleerde strategieën. Voor het kind is dit het meest overzichtelijk en het minst verwarrend. Indien ik merk dat de aangeleerde strategieën voor het kind echter niet werken zal ik op zoek gaan naar andere manieren die bij het kind passen.

Als u contact met mij opneemt volgt er eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we welke problemen er precies spelen, hoe de ontwikkeling van uw kind is verlopen en welke hulpvragen er zijn.

Vervolgens vindt er een didactisch onderzoek plaats (beginsituatie) en neem ik (na toestemming) contact op met de school. Er wordt, indien gewenst, een handelingsplan opgesteld. Daarna plannen we de begeleidingsmomenten in.

Een handelingsplan wordt regelmatig geëvalueerd. Deze informatie wordt naar u en de school gemaild.

Na de begeleidingsmomenten krijgen de kinderen huiswerk mee. Om optimale resultaten te krijgen is het belangrijk dat de ouders ook met de kinderen aan de slag gaan. Ik zal aangeven hoe en op welke wijze dat het beste kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s